Skip to content

Owner-occupied or let: when MEES applies to an industrial building

Updated . Register figures: snapshot 30 Sep 2026.

MEES applies only to non-domestic property let on a tenancy, so an industrial unit or warehouse its owner occupies isn't caught, whatever its rating. It applies once the building is let: a new lease, a sale and leaseback, or letting part of it. The building still needs an EPC to be sold or let, and the 2031 proposal also covers only privately rented buildings.

Does MEES apply to owner-occupied buildings?

No. The regulations apply to "non-domestic PR property": property let under a tenancy (regulation 20). The duty in regulation 27 is a duty not to let. An owner running their own business from their own building isn't letting it, so the E minimum doesn't apply, even at F or G.

The same goes for an empty building. DESNZ's guidance says that if a property is empty and the owner isn't planning to let it, no action is needed until they decide to let it again.

What turns an owner-occupied building into a let one?

  • Granting a lease to a tenant, including letting part of the building. MEES then applies to the let part from the start of the tenancy.
  • A sale and leaseback: selling the building and taking a lease back creates a new tenancy, so the building must be at E or have an exemption registered when the lease is granted.
  • Selling to an investor who lets it. The buyer becomes the landlord and has to meet the standard.
  • Letting it to your own company, for example from a pension scheme or a property-holding company. A lease is a tenancy, whoever the tenant is. Take advice if you're not sure how an arrangement counts.

Licences and agreements for lease are treated differently: the full guidance says property occupied other than under a tenancy, for example on a licence, is unlikely to be required to meet the standard. Very short tenancies (a fixed term of 6 months or less, with exceptions) and those of 99 years or more are excluded too.

Does an owner-occupied building still need an EPC?

Not just to be occupied. GOV.UK says a business building needs an EPC when it's sold or let, when a new building is finished, and when it's changed into more or fewer separate parts with new or extended fixed heating, air conditioning or ventilation. Not making one available to a prospective buyer or tenant can lead to a fine of £500 to £5,000, based on the rateable value (GOV.UK).

If an owner-occupier commissions an EPC voluntarily, to see where the building stands, the full guidance says lodging it doesn't by itself make the landlord rules apply.

Selling an owner-occupied industrial building

The building needs a valid EPC to be marketed for sale, but MEES doesn't stop the sale, whatever the rating. The landlord guidance says that if the buyer is also an owner-occupier, the regulations don't apply at all.

If the buyer is an investor planning to let, the rating matters to them: an F or G building will need improving or an exemption before it can be let, and buildings over 1,000 m² (10,764 sq ft) rated C to E fall below the EPC B standard proposed for 2031. It may affect what they will pay.

Can you tell from the EPC register whether a building is let?

No. The register records why each EPC was lodged (to let, for a sale, for a new building, or voluntarily), not whether the building is let today. A building with an EPC lodged for a letting may since have been sold to an occupier, and an owner-occupied building may have an EPC from an old sale.

That's why our figures include owner-occupied buildings. Of the 25,619 industrial and warehouse buildings over 1,000 m² rated C to E, the latest EPC was lodged for a letting for 11,499 (44.9%); for the rest it was lodged for a sale, a new building or another reason (EPC register, snapshot 30 Sep 2026). That's a partial signal of which buildings are let, not a count.

Does the 2031 proposal cover owner-occupied buildings?

The interim response of 18 June 2026 proposes EPC B from 2031 for "private rented buildings over 1,000 square metres", where cost effective. On that wording an owner-occupied building isn't covered while it's owner-occupied. It's a proposal: it needs secondary legislation, and the detail is due in the full government response. See EPC B by 2031.

Check a building, freeAny industrial or warehouse EPC in England and Wales. No account needed.

Questions people ask

Does MEES apply if I own and occupy my warehouse?

No. MEES applies to property let on a tenancy. An owner-occupied warehouse isn't caught, whatever its EPC rating.

Does MEES apply to a sale and leaseback?

Yes. A sale and leaseback creates a new tenancy, so when the lease is granted the building must be rated E or better, or have a registered exemption.

My pension scheme owns the building and leases it to my company. Does MEES apply?

A lease is a tenancy, whoever the tenant is, so a building let to your own company is let for MEES purposes. Take advice if you're not sure how your arrangement counts.

Do I need an EPC for a building I occupy myself?

Not just to occupy it. An EPC is needed when a building is sold, let, newly built, or changed into more or fewer separate parts with new or extended fixed services.

Does MEES apply to a building let on a licence?

The landlord guidance says property occupied other than under a tenancy, for example on a licence, is unlikely to be required to meet the minimum standard. Whether an arrangement is a licence or a tenancy is a legal question.

Sources

  1. DESNZ: Non-domestic private rented property: minimum energy efficiency standard, landlord guidance (GOV.UK, updated 5 May 2026)
  2. The Non-Domestic Private Rented Property Minimum Standard: guidance for landlords and enforcement authorities (PDF, GOV.UK)
  3. SI 2015/962, regulation 20: which non-domestic properties are covered
  4. SI 2015/962, regulation 27: prohibition on letting sub-standard property
  5. GOV.UK: Energy Performance Certificates for your business premises
  6. DESNZ: Minimum energy efficiency standards (MEES) in the non-domestic private rented sector, interim response (GOV.UK, 18 June 2026)

Register figures come from the government's EPC register for England and Wales, published under the Open Government Licence. How we got these figures.

This guide summarises the rules to help you find your way. It isn't legal advice: check the current guidance on GOV.UK, or take advice, before acting on it.

The Industrial EPC Weekly

Last week's new industrial EPCs by region, every Monday. Free.